οι Encardia με μαθητές των σχολείων της ΙεράπετραςΉταν ο τίτλος της τελικής εκδήλωσης του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, το Σάββατο 24/3, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, που ασχολείται και προάγει τη συνάντηση ανάμεσα σε διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες της Ευρώπης, εκμάθηση γλωσσών, ανταλλαγή παιδαγωγικών μεθόδων και δίδει ευρωπαϊκή διάσταση στην έννοια της μάθησης,
Στο πρόγραμμα το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, συνεργάστηκε με  το Γυμνάσιο της  Bova Marina της Καλαβρίας, το οποίο όμως δεν κατάφερε να στείλει του μαθητές του μέχρις εδώ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γιώργου Παπαναστασίου, επίκουρου καθηγητή γλωσσολογίας, με τίτλο “οι νεοελληνικές διάλεκτοι με έμφαση στη Κρητική και τη Γρεκάνικη”, με αρκετά παραδείγματα για τη λειτουργία των τοπικών διαλέκτων μέσα στο χρόνο.
Στη συνέχεια, η χορωδία του σχολείου, ερμήνευσε δείγματα, έργων Κρητικής διαλέκτου (Ερωτόκριτος), Γρεκάνικης (Andra moy pai και Kalinifta), αλλά και σύγχρονα τραγούδια των Μαρκόπουλου και Ξαρχάκου.

Ακολούθησε ένα ταξίδι στη γεύση με μεζέδες που εκτέθηκαν στο φουαγιέ της αίθουσας, για να συνεχίσουν τη ξενάγηση στις πατρίδες αυτές οι Encardia, ένα μουσικό χορευτικό σύνολο που από το 2004 και μέχρι σήμερα ασχολείται με τα μουσικά ιδιώματα της Κάτω Ιταλίας, προχωρώντας όμως ένα βήμα μπροστά, με δικές του συνθέσεις.
οι Encardia εκτός μικροφώνων, κλείνουν μοναδικά τη συναυλία και τη βραδιάΟι Encardia, ξεσήκωσαν, έδειξαν, αλλά και δίδαξαν tarantella σε όποιον ήθελε να μάθει. Ακούστηκαν παραδοσιακές συνθέσεις, αλλά και δικά τους τραγούδια. Στο τέλος, άφησαν τα μικρόφωνα και κατέβηκαν για να χορέψουν με το κοινό, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες και συναισθήματα μέσα σε μια γεμάτη αίθουσα που κανείς δεν ήθελε να εγκαταλείψει πριν το τέλος.

Τα συγχαρητήρια μας στους διοργανωτές, 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, Σύνδεσμο Φιλολόγων Λασιθίου, ήταν μακράν η καλύτερη εκδήλωση, εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ιεράπετρα, αλλά και στην ανατολική Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos